воскресенье, 7 марта 2021 г.

Джерело духовної сили

Тематичний куточок у шкільній бібліотеці

Щовесни, коли тануть сніги,

І на рясті просяє веселка, 

Повні сил і живої снаги, 

Ми вшановуємо пам'ять Шевченка.


 

«Він був сином мужика, і став  володарем у царстві духа.
Він був кріпаком, і став велетнем у царстві людської культури…»

І. Франко

 

 Щорічно 9 та 10 березня Україна відзначає Шевченківські дні − дати народження і смерті поета, що став головним українським пророком і народним символом. Його називають провісником  нового життя, народним пророком, титаном духу, який уболівав за долю рідного народу, тому й залишив нащадкам духовний заповіт, що передається із покоління в покоління, від роду до роду. Духовну велич і красу українського слова він підніс на найвищу височінь.

У цей день шкільна бібліотека пропонує  згадати, ким був Тарас Шевченко, яку роль відіграв у становленні нашої держави, а також ознайомитись з маловідомими фактами з життя найвідомішого українського поета.

Український поет – автор кількох поетичних збірок, поем, драми «Назар Стодоля», російськомовних повістей; ідейний натхненник Києво-Мефодіївського товариства;

художник – випускник Петербурзької академії мистецтв; автор чималої кількості олійних полотен, зокрема, портретів та автопортретів, акварелей, рисунків;

офортист – академік гравюри: один із перших у тогочасній Російській імперії, автор багатьох офортів на класичні та власні сюжети;

громадський діяч, просвітитель – своїм коштом склав та видав «Буквар» для недільних шкіл, планував видати також граматику, арифметику, географію; брав участь у підготовці першого номера журналу «Основа»; популяризатор класичного мистецтва серед простого люду;

основоположник нової української літератури: втілив у поетичній формі норми народнорозмовної мови, котрі стали основою для створення української літературної мови.

Цікаві факти про Тараса Шевченка

  • Народився  9 березня 1814, у селі Моринці,  Київська губернія, (нині Звенигородський район, Черкаська область, Україна).
  • Прожив 47 років.
  • 24 роки  був кріпаком. 11 років перебував під слідством, на військовій службі та у засланні. 12 років був вільною людиною. 
  • Улюбленим напоєм Тараса Шевченка був чай, а улюбленою їжею були: справжній український борщ, «затертий пшонцем і затовчений старим салом», вареники з сиром з грубої гречаної муки та такі ж самі галушки. Не байдужим також був і до рибних страв.
  • Модник. Любив дорогий одяг. Був душею компанії. Мав багато друзів,  у тому числі знатного роду.
  • Видав за власні кошти перший в Україні “БУКВАР” (1861).
  • Найвідоміша книга - "Кобзар": перекладена більш ніж на 100 мов, видано понад 8 мільйонів копій.
  • Шевченку було присвоєно звання академіка гравюри у 1860 році.  
  • Налічується 1256 монументів Шевченку в Україні та близько 150 за кордоном.  
  • На його честь названий кратер на Меркурії та 164 населені пункти в Україні.
  • Зображений на купюрі Придністровської Молдавської Республіки.  
  • Останні дні свого життя Шевченко провів у Петербурзі. Поховали його на Смоленському кладовищі. Проте за день до своєї смерті, у свій день народження, 9 березня, поет попрохав свого вірного друга Григорія Честахівського, щоб у разі його смерті похорон відбувся у місті Канів.
  • Останнє бажання видатного митця виконали лише через два роки. Перепоховання Тараса було незвичним. Люди впрягалися у вози, коли перевозили його у Канів. Здавалося, що усі стихії змовилися, не впускали Тараса на береги Дніпра.
  • Всього Шевченко написав 237 творів. Намалював 1300 картин, до нас дійшли 800 робіт.

Комментариев нет:

Отправить комментарий