среда, 16 ноября 2016 г.

Тиждень української мови й писемності


До Дня української писемності та мови в різних установах та закладах проводяться заходи, присвячені українському слову.
Мова входить в життя людини з самого  дитинства, колискової мами та перших слів. Вона  прекрасна і барвиста, мелодійна, співуча. В ній – історія , звичаї та традиції народу, без неї не може існувати суспільство.   Адже саме  мовою ми спілкуємося та за її допомогою пізнаємо світ.
        Уже стало доброю традицією у листопаді проводити заходи, присвячені Дню української писемності та мови і вшануванню пам’яті Нестора Літописця. Відрадно, що предметний тиждень, присвячений Дню української писемності та мови, у ЗОШ№1 вже став традиційним. І кожного року він відбувається якось особливо.  
У шкільній бібліотеці оформлено інформаційний стенд та тематичну поличку «Зроби подарунок Україні – переходь на українську!». 
             «Наше диво калинове-українська рідна мова»  - таку назву мала святкова лінійка, якою розпочався тиждень української писемності та мови. ЇЇ підготували вчителі Андреєва Н. О. та Масюра Л. В.
       Було проведено мовознавчий турнір «Мова наша солов’їна – чиста, мов перлина» між учнями 8-х класів.   Учні із задоволенням  розповідали вірші, згадували прислівя, добирали фразеологізми, прославляючи нашу українську мову. 
      Учні  8-Б та 9-го класу відвідали мовну годину «Беру тебе, як скарб, в пісенній вроді, з джерел, що не міліють у народі», на яку їх запросили співробітники  бібліотеки ім. А. Чехова. Ведуча заходу провідний бібліотекар Шкарупа Валентина Володимирівна підготувала до виступу цікаву презентацію. Школярі дізналися про творців слов’янської та української писемності та мови,  перші українські видання,  шлях української мови,  пам’ятки культурної мовної спадщини. Також до заходу була оформлена книжкова виставка "Мова – державна перлина". Бібліотекар намагалася посилити інтерес учнів до історії рідного народу, до літератури, поглибити знання відомостями з історії української мови, заохотити до її вивчення.
      Учні 5-6 класів прийняли  участь у мовному турнірі "Слово до слова - зложиться мова". Вони з задоволенням виконували цікаві завдання та закріплювали отримані на уроках знання.





           Завершився тиждень святковою лінійкою, на якій було оголошено і нагороджено переможців мовних конкурсів.

Комментариев нет:

Отправить комментарий